torstai 14. joulukuuta 2017

Kiusattu vai kiusaaja?




Kiusattu vai kiusaaja?

Koulukiusaaminen ja seksuaalinen häirintä ovat nyt keskustelun aiheena hyvin laajalla foorumilla. Lehdissä, televisiossa, somessa ja muissa keskusteluissa ihmetellään, kauhistellaan ja kiitetäänkin että tämä  raskas  asia on otettu  puheeksi.
Hyvä että nämä teemat tulevat näkyviksi ja kiusaamisen tai muun häiriköinnin kohteet saavat oikeutta.

Moni julkisuuden henkilö on kertonut olleensa koulussa kiusattu oppilas ja monille on jäänyt vakavia traumoja vuosiksi eteenpäin. Seksuaalinen häirintä liittyy myös kouluikäisten pariin eikä lapsilla tai nuorilla ole välttämättä sanoja tai käsitteitä asian käsittelemiseen. 

#Metoo -kampanja on ollut hyvä juttu!

Vielä kuitenkin vaietaan että  jos joku on kiusattu ja seksuaalisesti häiritty niin jossain lienee myös hän, joka on kiusaaja ja seksuaalisesti häiriköivä?
Pinnan alla kuohuu. Pintaan ovat tulleet kiusatut kokemukset, entä milloin tulevat kiusaajan kokemukset? Ehkä moni muistaa olleensa kouluikäisenä se nimittelevä kähmijä tai työpaikassaan kelvotonta huumoria viljellyt häirikkö?

Kirjassa Minttu Vettenterä: Jonakin päivänä kaduttaa kirjan minä-kertoja muistaa olleensa koulukiusaaja. Hän on syyllisyydentuntoinen ja ahdistunut, ja etsii keinoja miten voisi hyvittää entisille koulutovereilleen lapsena tekemänsä hölmöydet. Kirjailija on tavoittanut jotain oleellista syyllisen mielenlaadusta. Näitä tarinoita odotan lisää. 

Odotan asiallista ja tervettä keskustelua miten kiusaaja ja seksuaalisesti häiriköivä voisi muuttaa asennoitumistaan terveemmäksi ja vapautua syyllisyydestään. Vain avoin keskustelu muuttaa asenteita kodeissa, kouluissa, työpaikoilla.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti