keskiviikko 1. kesäkuuta 2016

Pyörällä vapauteen!

Pyörällä vapauteen!

Hauskaa kun vanhoille ilmiöille annetaan uusia, moderneja nimiä. Niin kuin se, että "hyppää pois oravanpyörästä" - entisestä, hankalaksi koetusta elämästä -  uuteen itselle mielekkäämpään olemiseen ja elämiseen, on nyt sitten downshiftaamista. Jossain se oli käännetty "kohtuullistamiseksi".
Ilmiötä on tutkittukin. Parin vuoden takainen gradu (Niko Salmela, Jyväskylän sosiologian ja filosofian laitos, 2014) selvitti kulutuskulttuurin ja aikakäsityksen kyseenalaistamista blogeissa. Mielenkiintoista luettavaa ja sellainenkin  termi siellä on kuin "upshiftaaminen".

Kohtuullistamista on hyvä miettiä myös kritiikillä, kaikillahan ei siihen ole mahdollisuutta eikä tämä yhteiskunta pyörisi entisellä tavalla jos kaikki vaan downshiftaisivat. Niin, vai pyörisikö inhimillisemmin?

Gradussa on myös luettelo Bronnie Warenilta, jossa luetteloidaan ne asiat, joita parantumattomasti sairaat ihmiset elämässään katuvat.
  • ettei ollut rohkeutta elää omaa elämäänsä
  • että tuli oltua niin paljon töissä
  • ettei uskaltanut näyttää omia tunteitaan
  • ettei tullut oltua yhteydessä ystäviin
  • ettei ollut rohkeutta olla onnellinen                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    

"Listaus kääntää meidät hetkeksi ymmärtämään elämämme rajallisuuden ja sen, että miksi emme valitsisi toisin, kun vielä voimme. Oivalluksemme kuitenkin usein katoaa yhtä nopeasti kuin medianostot. Unohdamme."


Olen daunsiftannut (olosuhteiden pakosta) pari kertaa. Ensimmäinen kerta toi seesteisyyden ja rauhan sydämeen ja tämä toinen kerta ihan uudenlaisen vapauden. Mutta olen myös oppinut arkidaunsiftaamisen - se sellainen lyhyt irtiotto arkipäivässä, jonka jälkeen saa ikään kuin taas aloittaa alusta. Hetkeksi saa unohtaa ajan ja kuluttaa vain omia voimiaan ja kaloreitaan. 



Ja yllätys yllätys! Tietenkin se on pyöräilyharrastus, huvina tai hyötynä,  jolloin kulutus- ja aikakäsitys on erilainen kuin "normaaliarjessa". 


ps  Mahdollisia yhteydenottoja varten mammalla on nyt uusi email:  mamma@mammapolkee.fi







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti